Ladislaus Szücs: Létszámellenőrzés (A Kereki Horthy szobor avatás margójára)

Posted: 2012. május 14. hétfő in Hírek és politika, zsidóság
Címkék: , , , , , , , , ,

Ladislaus Szücs, azaz Szücs László orvosként élte át a koncentrációs táborokat. Számtalan tragédiának, borzalomnak volt tanúja, de ugyanakkor megtapasztalta a segítőkészséget, az önfeláldozást is. Emlékirataiból kiderül, hogy néha a foglyok között is akadt olyan, aki kiszolgálta az őröket vagy elárulta társait, ugyanakkor a rabtartók között is voltak emberséges, jóérzésű személyek.

szucs

Részletek a könyvből:
“Ahogy a katolikus templomhoz értünk, azt mondta a rabbink:- Látjátok, ha földünk sündisznóként lett is megspékelve eget piszkáló tornyokkal, mind ezen igyekezet sem tudta legyőzni az emberben az állatot.”

“Aszott, sárgás arcán alvadt vér, fején seb. Odanyúlok. Legyek csapata röppen fel. (Sötét gondolatok: sokszor gondolom azóta is, hogy mi emberek csak légy- táplálékul kerültünk e világra.) (…) Mígnem- harmadnapon, a negyediken?- nem leltem többé őt a priccs- üregben. Senki sem tudta megmondani, mi történt vele. A krematórium füstje pedig megőrzi titkát.”

“Hát Muzsikant mégis fölfedezte Lajost. Ó, Isten az égben! (…) Most itt hever, csont és bőr, és készül az utolsó útjára. De hogyan készült! – Megyek melegebb vidékre- mondta, szublimáltatom magam, a légneműség mindíg a kedvenc állapotom volt.”

A szoboravatásról itt

Térkép képe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s