ARCHÍVUM:Miért bátorítjuk a magyar fasizmus eszméit Romániában?

Posted: 2011. április 2. szombat in Hírek és politika, Szervezetek, Uncategorized
Címkék: , , , , , ,

ARCHÍVUM

A közelmúltban indult rovatunkban, az EÖKK (Európai összehasonlító kisebbségkutatások közalapítvány) egy 2008 as írását közöljük. A cikk címe: Miért bátorítjuk a magyar fasizmus eszméit Romániában? Érdemes elolvasni a cikkhez tartozó hozzászólásokat is, melyet a forrás oldalon találunk!

A teljes cikk letölthető a bejegyzés alatti linken. Oldalunkon hasznos időtöltést kívánunk!

Révész István szerk.

Miért bátorítjuk a magyar fasizmus eszméit Romániában?

Nyomtatás E-mail
2008. 03. 18.
Parászka Boróka

Március 15-én megvertek egy magyar fiatalembert Kolozsváron, és ezen mindannyian – értelemszerűen – mélyen felháborodtunk. Március 15-én Árpád-sávos lobogóval fekete inges magyar fiatalok ünnepelték a magyar szabadságharc szabadságról, egyenlőségről és testvériségről szóló ünnepét Marosvásárhelyen. Saját nemzeti, szellemi, politikai lejáratásunkon, fasizálódásunkon nem háborodott fel az erdélyi magyar politikai, szellemi és kulturális élet egyik, magát felelősnek mondó szereplője sem. Miért?!

 

Tizennyolc évvel a szégyenletes marosvásárhelyi események után különös, és az erdélyi magyar közösség számára végzetesen tragikus fordulat tanúi lehetünk. Tizennyolc évvel ezelőtt törzsi háború dúlt ebben a városban, amelyet morálisan azok vesztettek el, akik a román nemzet nevében vetemedtek erőszakra, akik meghírdették és képviselték a történelmi gyökerekkel rendelkező,  román neofasizmust. És akiknek a politikai tőkéje úgy tűnt: több évtizedre elegendő.

 

Letölthető itt: Miért bátorítjuk a magyar fasizmus eszméit Romániában

 

Forrás:

Hozzászólások
  1. Parászka Boróka téved, mikor azt írja, hogy “az erdélyi magyar politikai, szellemi és kulturális élet, egyik magát felelősnek mondó szereplője” sem háborodott fel a romániai magyar fasizmus jelenségei miatt…
    A kiváló irodalmár bizonyára elfeledkezett Cs.Gyimesi Éva prof. asszony tiltakozásáról és arról is, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom marosvásárhelyi irodájának megnyitását követően több mint ezer erdélyi magyar (köztük a szellemi élet munkásai) követelte, hogy a neonáci Jobbik tűnjön el a világukból… Szó sincs tehát némaságról vagy esetleg arról, hogy az erdélyi magyar szellemi élet jelesei támogatnák a “fasizmus” (ténylegesen: a neonácizmus) eszméjét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s