Rumbach utcai zsinagóga

Posted: 2011. március 24. csütörtök in hagyomány, héber, Hírek és politika, Hit, Zsidóság, Kereszténység, vallás, zsidóság
Címkék: , ,

Rumbach utcai zsinagóga

 

A Rumbach utcai zsinagóga romantikus, a mór építészet jegyeit utánzó stílusban épült zsinagóga a budapesti „zsinagóga-háromszögben”, a késõbbi budapesti gettó területén. „Kis zsinagóga”-ként is ismert (a „nagy zsinagóga” a Dohány utcai). A VII. kerületben található, a Rumbach Sebestyén utca 11-13. szám alatt (valamikor a 8-as szám volt), elrejtve, magas lakóépületektõl körbevéve.

Története

A zsinagóga 1869 és 1872 között épült közadakozásból, tervezõje az osztrák Otto Wagner, aki a bécsi szecesszió vezetõ alakja volt.
A falán magyar nyelvû emléktábla olvasható, amely azokra a zsidókra emlékeztet, akiket 1941-ben ebben az épületben gyûjtöttek össze, mielõtt a megszállt ukrajnai Kamenyetsk-Podolszkba szállítottak a magyar hatóságok, ahol a németek legyilkolták õket.
Az épület a második világháború óta romos, 1959 óta nem használják vallási célokra, 1979-ben a teteje is beszakadt. 1980-ig laktak az épülethez csatlakozó bérlakásban, ekkor azonban ezt kiürítették, mert az épület életveszélyessé vált. Az 1980-as években az Alba Regia Állami Építõipari Vállalat vásárolta meg a hitközségtõl. Az 1990-es években állagmegõrzõ munkákat hajtottak végre rajta, a felújítást azonban nem fejezték be. Az Alba Regia 1992-ben csõdbe ment. 1994-ben az épület az Állami Vagyonügynökség tulajdonába került. 2006-ban a Budapesti Zsidó Hitközség kapta vissza, azóta be lehet menni megnézni. Az épület ma is impozáns, belsõ tartozékai azonban hiányoznak. 2007-ben kihirdették a felújításra kiírt pályázat eredményét. Az épületben kap majd helyet a tervek szerint a Kárpát-medencei Zsidó Néprajzi Múzeum. Ugyanaz a sárga-narancs motívum található meg rajta, amely a Dohány utcai nagy zsinagógán is. Ez az imaház azonban azoknak az status quo ante zsidóknak épült, akiknek a neológok épülete nem felelt meg. Érdekességei a mecsetek minaretjére emlékeztetõ tornyok. A zsinagóga utcai homlokzata szimmetrikus. A középsõ részét két oldalán lévõ nyolcszögletû falrészek fölül az említett, minaretszerû kis kupolás tornyokban folytatódnak. A középsõ homlokzaton díszített keretû összefogott kettõs ablakok helyezkednek el, illetve a zsinagógáknál szokásos módon Mózes két kõtáblája. Az épület vakolása kívülrõl szürkés sárga, amelyet vörös téglából készült csíkok díszítenek, kék színû zománcos téglákkal, egymástól egyenlõ távolságban elrendezve.
A zsinagóga belsejét a nyolcszögletû, tágas, magas, díszes kupola határozza meg, amelyet nyolc karcsú vasoszlop tart, mór jellegû Alhambra oszlopfõkkel. A falakon arany, kék és vörös színû reliefeket találunk.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s