BÉKÉSCSABA ZSINAGÓGA

Posted: 2011. március 12. szombat in héber, Hírek és politika, Szervezetek, vallás, zsidóság
Címkék: ,

BÉKÉSCSABA ZSINAGÓGA

Letelepedés:A Békés megyei zsidóság története az 1700-as évek elsõ felében kezdõdött. Ekkoriban még csak egy szeszfõzõ zsidóról esett szó. Almásy Dániel békési fõszolgabíró összeírása szerint 1768-ban még csak Váriban élt három zsidó. A Harruckern uradalom kezdettõl fogva tiltotta a letelepedést, így a legtöbb helyen az 1800-as évek közepéig nem engedélyezték a zsidók beköltözését (Implom 1971, 65-66). Az 1700-as évek végétõl kezdve Váriban, Ványán, és Szentandráson kialakultak az elsõ zsidó közösségek, majd 1840-tõl kezdve megyeszerte felgyorsult a letelepedés.

Új zsinagógát avattak

A hitélet gyakorlása mellett a zsidó hagyomány megismertetését nevezte egyik legfontosabb feladatnak a szegedi rabbi, amikor vasárnap felavatta a békéscsabai új zsinagógát.

“Szolgálja a jelenben lévő bizodalmat, azt a hitet, hogy zsidók és nem zsidók, hogy hívők és nem hívők eljönnek ide, hogy megismerjék hagyományainkat, tanuljanak, hogy megőrizzék mindazt, amelyet ebben a városban a zsidó közösség jelent” – mondta Markovics Zsolt szegedi rabbi az avatási szertartáson mondott beszédében.

A rabbi – utalva a kupolára felfestett kétezer Dávid-csillagra -, amelyek a holokauszt minden második békéscsabai áldozatát jelképezik, hozzátette: “ezek a csillagok nemcsak a múlt fájó emlékét jelenítik meg”, fényt és világosságot is tudnak adni.

“A fénynek, a világosságnak mindig le kell tudnia győzni a sötétséget” – jelentette ki.Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke emlékeztette hallgatóságát, hogy a második világháború előtt a békéscsabai zsidóság lélekszáma megközelítette a 4.000-ret; kilencven százalékuk áldozatul esett a holokausztnak. Mint mondta, a háború után a túlélők újraindították a hitéletet és az iskolákat, ám az új hatalom betiltotta tevékenységüket.

Hozzátette: a békéscsabai zsidók közül ezért az 1940-es évek végén 142-en kértek egyszerre és kaptak kivándorlási engedélyt.

A békéscsabai zsidóknak sikerült újból megteremteniük azt a teret, amely egyben lehet az imádkozás, a közösség és a találkozás háza – mutatott rá a Mazsihisz elnöke.

Moskovits Sándor, a helyi zsidó hitközség elnöke az MTI-nek korábban elmondta: a második világháborút előtt egy neológ és egy ortodox zsinagóga működött Békéscsabán. A két épületet a hatvanas években a Magyarországi Izraeliták Országos Közössége eladta. Ezt követően egy kisebb házban gyakorolta vallását a megmaradt közösség. A később romossá vált épületet a kilencvenes évek közepén lebontották, azért a helyi önkormányzat 40 millió forintot fizetett. Az összegből, továbbá zsidó szervezetek, elsősorban a Mazsihisz támogatásával összesen 80 millió forintból épülhetett meg az új zsinagóga.

Forrás:www.zsinagogak.com


Régen…és ma.

 

Hozzászólások
 1. Hirsch Gábor szerint:

  Egykori csabai létemre, mindig zavar, hogy közel 4000 csabai áldozatról beszélnek. Az 1944 áprilisi zsidó cenzus (Jaross lista)1237 neolog és 812 ortodox személyt emlit, ehhez hozzá adodik még a munkaszolgálatosok száma, de ezzel együt kétlem, hogy több mint 3000 zsidó személy élt Csabán. A 4000 személy megközelitöleg a dohánygyári getto létszáma volt, ahol a csabaiakon kivül békésiek, gyulaiak, orosháziak, totkomlosiak stb. is voltak.

 2. Orbán Ágnes szerint:

  Azt gondolom, hogy nem probléma, ha Békéscsabához közeli települések áldozatait is ide veszik, hiszen valószínüleg máshol nem tartják számon.
  Igaz, akkor pontosítani kellene, hogy csabaiakon kívül ide számítjuk……..ld. fenti felsorolást!

 3. Hirsch Gábor szerint:

  A fenti kép a neolog zsinagogát ábrázolja, ezzel szemben volt asz orthodox zsinagoga. A neolog zsinagoga ma majdnem felismerhetetlen, a jellegzetes hagymafortmáju csucsát eltávolitották és ma egy butorkereskedés van az épületben. Az orthodox zsinagoga pedig egy idejig takarmányraktar, majd hütöberendezések bemutato terme lett. A zsinagogákon egy – nehezen megtalálható – emléktábla hirdeti egykori rendeltetésüket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s